Amintiri din copilărie, bluza lila a mamei

Zilele trecute citeam o carte despre cum să cooperezi mai bine cu ai tăi copii şi am ajuns la tehnica „Spune-i ce să facă”. Majoritatea oamenilor le spun copiilor ce să nu facă şi obțin exact efectul opus, adică…”nu trânti uşa” apoi se aude un zgang! Copilul tocmai a făcut asta. Sau „nu mai țipa” şi urmează un strigăt. De ce? Explicația e mai complexă, pentru a procesa informații care includ o negație („nu țipa”) creierul foloseşte întâi varianta afirmativă („țipă”), abia apoi adaugă negația, se folosesc ambele emisfere cerebrale pentru toată treaba asta, iar pentru creierul copilului asta e o provocare…deci e poveste lungă.

Ce putem face concret atunci când vrem să nu mai trântească uşa? Sunt sigură că aproape nimeni nu se gândeşte la principiile de funcționare ale creierului în timp ce copilul urlă sau trânteşte uşa. Soluția ar fi să-i spunem copilului ce să facă! Concret asta sună cam aşa: „închide uşa încet”, „vorbeşte mai încet”.

Atunci mi-a venit în minte un episod din copilăria mea. Când aveam vreo 5 ani, îmi plăcea tare mult să scriu (adică să mâzgălesc prin caiete) si să port o haină a mamei. Era o bluză de pijama de mătase pe care o primise cadou: subțire, de culoare lila, care îmi era foooarte mare şi care stătea pe mine ca un sac. Nu-mi păsa, aş fi purtat-o zi şi noapte. Mama îmi explica în fiecare zi că bluza aceea e foarte mare, că e subțire şi nu ține de cald, că am rochițe mult mai frumoase pe care aş putea să le port. Nici nu voiam să aud aşa ceva, era o tragedie când mama spăla bluza aceea şi trebuia să aştept până se usca. Pentru că o purtam aşa de mult, bluza avea multe pete de pix care nu mai ieşeau la spălat, deci arăta destul de rău. Totuşi mama persevera şi îmi zicea mereu să las bluza aceea „lungă, slabă şi zăludă” ca în balada lui Topârceanu.

Într-o bună zi, mama mi-a spus:

– Astăzi vin la mine nişte colege de serviciu. Am făcut ordine, o să-ți dau niste haine frumoase să te îmbraci şi…să nu cumva să-ți iei iar bluza cea mov pe tine.

Observați formularea negativă „să nu…”. Ştiți la ce m-am gândit eu atunci, în mintea mea de copil de 5 ani? Mi-am zis „aaa…chiar asta o să fac! Nu-mi trecuse prin cap treaba asta, dar acum că mi-ai zis să nu fac, mi se pare o idee foarte bună!”

M-am schimbat în haine normale şi am aşteptat să vină prietenele mamei. S-au dus în sufragerie să bea cafeaua, eu le-am salutat politicos (aşa cum mă învățase mama) şi în timp ce ele discutau şi nu erau atente, am dispărut din peisaj.

Ghiciți ce am facut! Mi-am luat bluza mea preferată, care era lungă, mare, subțire şi mov. Am observat că o murdărisem şi mai tare de pix, dar asta nu mă deranja deloc. Şi aşa, cu bluza aceea lungă şi pătată de pix, m-am întors în sufragerie.

Mama m-a văzut şi s-a schimbat la față. Prietena ei a spus imediat:

– De ce o laşi să umble îmbrăcată aşa? Uite ce subțire şi mare e rochia aia!

Mama mă privea încurcată, ruşinată şi cam furioasă:

– Dar… nu o las eu. I-am spus de o mie de ori să nu se mai îmbrace cu ea şi nu ascultă. Aşa îi place să stea, îmbrăcată cu bluza asta…

A urmat o discuție despre cât de urâtă e bluza, că e prea subțire şi pot răci, că ar trebui să port hainele mele…nu-mi plăcea subiectul, aşa că am plecat să mă joc.

La finalul vizitei, mama m-a chemat să salut musafirii la plecare. Ştiam ‘poezia’, mama mă învățase ca la finalul vizitei să spun „la revedere, mai veniți pe la noi”. Dar eu nu simțeam asta! Prietenele mamei îmi criticaseră ținuta şi haina mea preferată, nu voiam să vină iar, aşa că le-am zis cu glas pițigăiat:

– La revedere şi…nu mai veniți pe la noi!

Photo credit stragier.com lila silk

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s