Ce le spunem copiilor, vor ține minte toată viața

Eu am mai puțin de 1,60 m şi vreo 50 şi ceva de kg, deci sunt mică de statură. În ultima vreme, din cauza pandemiei, mulți oamenii m-au cunoscut doar online (din zoom meetings, live-uri sau grupuri). Cu o parte din ei m-am întâlnit şi în viața reală (care mai nou se numeşte ‘offline’) şi toţi îmi spun acelaşi lucru: că nu-şi imaginau că sunt aşa de mică!

Unii sunt mai diplomați şi spun „credeam că eşti mai înaltă”, alții mai direcți „vai ce mică eşti!”.

Am să vă spun un secret: eu nu m-am simțit niciodată mică! De ce? Vă spun imediat!

Eu am un frate care e mai mic decât mine cu 3 ani. Ca şi vârstă, mereu a fost mai mic, doar că…a crescut mai mult decât mine, are aprox 1,70 si vreo 80 de kg. Diferența e vizibilă.

Şi aici apare elementul magic, cel care mă face să cred despre mine că sunt mare! Toată copilăria mea am auzit următoarele lucruri:

– Eşti mai mare, fă tu lucrul acela!

– Fii mai înțelegătoare, că eşti mai mare!

Ați înțeles ideea…eu am învățat că sunt mai mare şi creierul meu e convins de asta, chiar dacă (matematic vorbind) sunt mică.

Lucrurile pe care le spunem copiilor de definesc viața, mai ales dacă le repetăm des. Povestea asta cu „mai mare” mi se pare pozitivă în cazul meu.

Dar oare ce se va întâmpla în mintea unui copil peste 20 de ani dacă îi repetăm mereu că e rău? Sau obraznic? Sau dezordonat? Sau leneş?

Pe de altă parte, cum ar fi dacă am încuraja acele lucruri bune şi i-am spune copilului că e generos pentru că împarte jucăriile? Sau că e ordonat atunci când strânge jucăriile? Sau ca e silitor atunci când se uită pe o carte?

Foto: unsplash.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s