Tipuri de părinți în parc

1. Absentul

E acolo fizic şi cam atât, pentru că…nu-şi doreşte să fie acolo. Vorbeşte la telefon sau se uită la ceva pe telefon. Nu salută alți oameni, nu observă ce se întâmplă în jur. Din 2 ore petrecute în parc, sta 120 de minute pe telefon, lipit(ă) de bancă. Dacă stă în zona de leagăne şi copilul tau vrea acolo, îi auzi conversațille ‘savante’ fără să vrei (şi o tonă de bârfe).

Copilul absentului: de obicei e vorba de copii puțin mai mari, care se pot juca singuri sau cu alți copii. Sunt două variante: copilul cooperant, care se comportă civilizat sau…copilul care pleacă puțin mai departe de părinte ca să vorbească urât, să împingă alți copii sau să facă multe lucruri pe care nu le face de față cu părinții.

2. Părintele care crede că e zen sau că urmează să se integreze în absolut

Nu supraveghează copii, ca să nu le încalce libertatea. Nici nu se uită după ei, are lucruri mai importante de făcut. Trăieşte într-o lume liberă, guvernată de chestiile pe care le-a citit aseară.

Copilul unui astfel de părinte pare că se comportă ok. Dacă te apropii, vezi că aruncă nisip în căruciorul tau, le spune altor copii că doar el se joacă în jumătatea aceea de parc sau că leagănul e al lui. Când îi explici că parcul e al tuturor, îți întoarce spatele.

3. Părintele-sirenă

De fapt, aici e vorba de cele mai multe ori de bunicul (sau bunica)-sirenă. Să nu vă imaginați că se numeşte aşa datorită trupului zvelt. Nu…e sirenă pentru că face mai mult zgomot decât sirena poliției.

De obicei, se aşază undeva şi de acolo urlă şi țipă la copil cam o data la cinci secunde.

– Nu alerga că transpiri!

– Nu te urca în tobogan că e ud!

– Nu te da în leagăn că te loveşti!

Bietul copil se uită amețit în jur, neştiind ce să facă. Ar vrea să se joace de-a prinselea, dar nu-l lasă bunica. Nici să se dea pe tobogan sau în leagăn. La cei 5-6 ani ai lui, are voie să respire şi să se plimbe. Cam ca un pensionar bolnav…

Bunica urlă de parcă e pe tarlaua ei, țipă cât o țin plămânii, de se aude în tot cartierul. După jumătate de oră, îl cheamă la ea, îi bagă mâna sub bluză şi țipă:

– Ai transpirat! Ți-am spus să nu fugi că transpiri şi răceşti!

4. Părintele sociabil

De bucurie că stă de vorbă cu cineva, uită de copil. Îşi aminteşte de el peste jumătate de oră şi începe să-l caute. Ce s-a întâmplat între timp? Nu ştie…copilul a aruncat pietre în alți copii, le-a smuls jucăriile, a plâns, a plecat singur…

5. Părintele zombie

De obicei mamele sunt aşa. Obosite, sătule (sick and tired), cu fața palidă. Fizic sunt acolo, mintea lor e la sute de kilometri distanță. Îți vine să le întrebi dacă le poți ajuta cu ceva.

Se miră dacă te văd vesel sau că zâmbeşti. Ele trăiesc într-o drama pe care le-o povestesc oricui stă să le asculte: că n-a dormit copilul, că nu mănâncă, că a plâns…etc. Când le sugerezi soluții, se uită urât la tine.

În caz că te uiți pe profilul lor de social media, totul e lapte şi miere, zâmbete şi iubire.

6. Părinții nevorbiți

E un cuvânt nou, nevorbit…l-am descoperit după ce am devenit mama. După multe zile în care stai 24 de ore cu copilul, abia aştepți să vorbeşti cu un om de vârsta ta. Sau, mă rog, de vârstă adultă.

Majoritarea părinților sunt nevorbiți, totuşi regulile alea de civilizație rămân valabile, ok? Adică vorbim pe rând, asculți ce spune celalalt, te străduieşti să nu întrerupi.

Sunt unii părinți atât de nevorbiți, că abia scapi: în 15 minute afli ce-a mâncat copilul, câte scutece a murdărit, ce ofertă e la supermarket, ce-a făcut soacră-sa de mâncare ieri, cum a dormit azi-noapte, câte kile avea acum 15 ani…

Singura soluție e să fugi! Nu se va opri din vorbit nici peste o oră. Pe bune!

7. Părintele care amenință degeaba

De obicei are copii mai mari, stă pe bancă şi se uită din când în când la copil. Dacă îl vede că se bate cu alt copil, aruncă jucării sau se tăvăleşte pe jos, urlă:

– Dacă nu eşti cuminte, te duc în casă!

Nu se întâmplă nimic, copilul ignoră părintele şi continuă ce făcea, părintele se întoarce la telefonul lui si scena asta se repetă de multe ori fără vreo schimbare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s