Cand ai un frate mai mic

Faceți acest exercițiu de imaginație luând în considerare că exemplul e cam exagerat, special pentru a înțelege și simți aceleași emoții.

🤯Imaginează-ți că soțul tău (sau soția, putem inlocui termenii fără a pierde sensul) îți pune brațul în jurul gâtului și îți spune „Dragă, te iubesc atât de mult și ești atât de minunată, încât m-am hotărât să am încă o soție, exact ca tine.
❓Cum ai reacționa?

😟Cand apare noua soție, realizezi că e destul de tânără și frumușică și dacă ieșiți împreună pe stradă, lumea te salută politicos dar își exprimă încântarea la vederea noii soții – „vai, ce adorabila e” Si apoi se întorc la tine si te întreabă „Cum îți place nouă soție?”
❓Cum ai reacționa?

🙈Noua soție are nevoie de haine, iar soțul se duce la șifonierul tău și îi aduce niște haine de-ale tale. Când protestezi, acesta subliniază că, de cand ai pus câteva kilograme pe tine, nu prea îți mai vin.
❓Cum ai reacționa?

♦️Noua soție crește repede și devine pricepută. Într-o zi te chinui să faci ceva la computer, dar nu prea îți iese. Atunci intră ea și exclamă entuziasmată ” Pot să-l folosesc? Că știu cum”. Tu spui nu și ea fuge în camera cealaltă plângând la soțul tău. Apoi se întoarce cu ochii în lacrimi, de mână cu soțul care spune: ” Ce mare scofală daca-l folosește și ea…De ce nu poți împărți?”
❓Cum ai reacționa?

Așa-i că reacțiile voastre n-au fost chiar așa de pline de iubire?
Că v-ați simțit dați la o parte, ignorați, neimportanți, frustrați, furioși?
Și că v-ați gândit la mai multe metode de a-i face rău? Și a o face să dispară?

Deși această poveste este amuzantă și ireală, este evident cum emoțiile fratelui mai mare pot fi asemănătoare cu ale noastre la venirea unei „noi soții”.
Însă nu numai primul născut are sentimente de acest fel, dinamica dintre frați poate fi foarte diferită în funcție de vârstă, familie, caracter etc.

Am vrut să vă împărtășesc această poveste pentru a ne poziționa corect, cu înțelegere și acceptare față de emoțiile copiilor, oricât de nedreptățite și lipsite de sens par la prima vedere.

Iar când copilul cel mare vă spune că vrea să-l duceți înapoi de unde a venit pe bebeluș, să vă aduceți aminte la modurile care v-au trecut prin cap să scăpați de „nouă soție”, ok?

Caută mai întâi să înțelegi … după aceea să fii înțeles. (unul din principiile lui Stephen Covey)

Inspirat de postarea făcută de Adina Giurgea in grupul Parinti pe sarma. O poveste citită în cartea „Siblings without Rivalry”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s